Het goede van toen... en het beste van nu!

Piet en Coby Poleij keken in 2011 met nostalgie en trots naar het 75-jarig jubileum van Poleij keurslager & Partyservice. Piet Poleij zei hierover: “Mijn vader en zijn broer werkte als slagers in De Lier. Mijn vader had eigenlijk genoeg geld gespaard om een eigen winkel te beginnen maar doordat zijn vader (in Zeeland) failliet was gegaan, moest hij als oudste zoon de schulden betalen. Zijn toenmalige baas was zo goed om hem geld te lenen zodat hij in 1936 - in de crisisjaren - in de Fremerystraat in ‘s-Gravenzande een slagerij kon beginnen. In die tijd deed iedere slager alles zelf. Van slachten tot worst maken. Toen hadden we ook nog geen gekoelde toonbank; drie keer in de week werd er ijs gebracht voor de koeling.”

Familiebedrijf

Piet Poleij was de oudste zoon van tien kinderen. Al op jonge leeftijd lag zijn interesse in de slagerij. “Dat begon op de lagere school. Niet met vrienden voetballen, maar eerst bestellingen wegbrengen. Samen met mijn broer Sjak heb ik de winkel van mijn vader overgenomen. Sjak, zijn vrouw Marry en mijn vrouw Coby stonden in de winkel. Ik deed de productie. Mijn liefde lag vooral in de worstmakerij en uitsnijderij. Sjak zijn passie lag in het verkopen en het leidinggeven in de winkels, waardoor wij elkaar perfect aanvulden. Sjak en Marry hebben één dochter. Haar interesse ging niet uit naar het slagersvak, waardoor het voor de hand lag dat onze kinderen, die wel geïnteresseerd waren, het bedrijf zouden overnemen. Sjak is in 1991 gestopt om van zijn hobby zijn werk te maken. Hij begon een jachthaven in Aalsmeer. Vanaf dat moment is Huub in de zaak komen werken.

In 1999 heeft Huub het bedrijf overgenomen. Naast Sjak hebben ook mijn zussen Corry, Ien en Jant in de winkel meegeholpen. Mijn jongste zus heeft
twintig jaar bij ons gewerkt”, vertelt Piet met nostalgische gevoelens. “Het was altijd hartstikke gezellig en er werd met z’n allen heel hard gewerkt In de winkels”, vervolgt Coby. “Toentertijd was het heel normaal dat de medewerkers bij ons in huis koffie kwamen drinken en tussen de middag warm mee kwamen eten.”

Filialen

in 1955 is de Fremerystraat verkocht aan een schildersbedrijf en heeft keurslagerij Poleij aan de Kasteeleplein (de eendenvijver of het haventje) een nieuwe winkel gebouwd. In 1979 werd een filiaal geopend aan de Langestraat 96 in ‘s-Gravenzande en in 1998 een filiaal aan het Arnold Spoelplein in Loosduinen. “Begin 21twintigste eeuw hebben wij besloten om verder te gaan met één winkel en een catering en partyservice onder één dak. Dat kwam vooral door de veranderende consument, de concurrentie van de supermarkt en het tekort aan vakmensen voor onze filialen. Hierdoor waren wij van mening dat wij ons meer moesten gaan specialiseren en ons vakmanschap perfectioneren met een team van goede medewerkers en ons eigen gezin herkenbaar in onze winkel. Dus eigenlijk back to basic met één winkel om de kwaliteit, service en aandacht voor de consument te garanderen. Dit was ook nodig om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen en klaar te zijn voor de toekomst. 

Dit bleek een gouden stap te zijn...

Trots

Toen de ouders van Piet begonnen, waren ze de dertiende slager in ’s-Gravenzande, op zesduizend inwoners. Die hebben ze allemaal overleefd. Piet en Coby: “We zijn er met z’n allen altijd voor 100% voor gegaan om van de winkels een succes te maken. Onze medewerkers waren bijna familie van ons. We hebben vier zoons: Huub, Walter, Robert en Mark. Huub en Walter werken in de zaak. Die vullen elkaar perfect aan. Walter is een gepassioneerde ambachtsman en Huub een gedreven ondernemer. We zijn ook blij met David van Heulen, de compagnon van Huub. Hij is een echte ondernemer en cateraar met een grote toegevoegde waarde voor de winkel en zeker voor het cateringbedrijf".

Piet Poleij is helaas kort geleden overleden maar zijn werkwijze en concept leven voort in het bedrijf. Na 87 jaar is daaraan niets veranderd:

Kwaliteit producten en de klant is koning !

Poleij, keurslager

Langestraat 221
2691BG ’s-Gravenzande
0174440544
0174440546

Openingstijden

maandag 08:30 - 18:00
dinsdag 08:30 - 18:00
woensdag 08:30 - 18:00
donderdag 08:30 - 18:00
vrijdag 08:30 - 19:00
zaterdag 08:00 - 18:00
zondag Gesloten